Od Dachaua do športne legende

Vabljeni na dogodek Živa knjižnica

Spoštovani, vljudno vabljeni na dogodek Živa knjižnica – ne sodi knjige po platnicah, v soboto, 19. novembra med 9.30 in 13.30 v Mestni knjižnici Kranj, Gregorčičeva ulica 1.
 
 
Živa knjižnica je sredstvo s katerim preko inovativne metode aktivnega, tudi medkulturnega dialoga aktivno ozaveščamo in izobražujemo o vrednotah, človekovih pravicah in spodbujamo razpravo o predsodkih in stereotipih vdružbi.
 
Obiskovalci oz »bralci« imajo tako v varnem prostoru možnost pogovora s posamezniki in posameznicami, ki se zaradi svoje osebne okoliščine v vsakodnevnem življenju srečujejo s predsodki in stereotipi. Prav spodbujanje razprave o diskriminaciji, s katero omenjene družbene skupine srečujejo in predstavitev realnosti njihovega položaja pa je cilj projekta Živa knjižnica.
 
V Živi knjižnici Kranj si bodo »bralci« lahko izposodili več kot 40 »živih knjig«: zaposlena v Hospicu; preživela po možganski kapi; trpinčena v otroštvu; eksorcist; gej; rejnica otroka z Downovim sindromom; zdravljeni zasvojenec; oseba, ki je okrevala od motenj hranjenja; svojka osebe z demenco; sestra iz samostana; prometna nesreča. klinično mrtva, a sem preživela; rejnica; gluhoslepa oseba; hči mame z bipolarno motnjo; lezbijka; tujka; 59726 - bivši interniranec v Dachauu; mati otroka z avtizmom; begunec; lezbijka transspolna oseba; Albanec iz Kosova; gluha oseba; Indijec v Sloveniji; bivši alkoholik; popotnik, ki želi obiskati vsa slovenska naselja; 96-letna taboriščnica v Ravensbrucku; vdova; spolno zlorabljena kot najstnica; najstarejši živeči slovenski olimpijec; kaznjenec iz Golega otoka; komunist; obsojen na ponemčenje in suženjstvo; preživela raka s pomočjo konoplje; pisateljica Milena Miklavčič; socialna delavka – zmaj ali angel?; novinarka časopisa Slovenske novice; oče otroka z avtizmom; preživel hudo delovno nesrečo; brezdomec; poliamorni moški; preživela nasilje matere v otroštvu; dula; preživela morijo taborišča Ravensbruck; prostovoljka v društvu za zaščito živali; interniranec šestih koncentracijskih taborišč.
 
Projekt Živa knjižnica je razvila danska mladinska nevladna organizacija »Ustavi nasilje« leta 2000, v Sloveniji pa so jo prvič organizirali leta 2007.
 
Več informacij:
  • E-pošta: anze.bertoncelj@gmail.com
  • Facebook: www.facebook.com/ziva.knjiznica
Vljudno vabljeni!
 
Anže Bertoncelj, organizator Žive knjižnice Kranj
 
Pripete datoteke:

Nazaj - Dogodki
Objavljeno v rubriki Dogodki, 15.11.2016